Fredrik blickar framåt

FREDRIK BLICKAR FRAMÅT 


”En epok går i graven”, brukar man säga, men det uttrycket känns överdrivet dramatiskt – låt oss istället säga att en epok går i pension! Mårten Gustafsson lämnar Gransnäs efter 32 år. Istället tar Fredrik Bäckhjem Hellberg över. 

Vad har hänt på de år du varit här, Mårten?

- Ja, gode värld. Det är en del. Man måste ändå se att det skett en viss utveckling. Vi har försökt profilera Gransnäs som stiftets ungdomsgård. Vi ställer gården till ungdomarnas förfogande, vi har anpassat med ungdomarna för ögonen. Det är inte stiliga enkelrum, med dusch och toalett. Allt är enkelt och gediget, lägerboende.


Vad har varit roligast under åren?

- Det är givetvis möten med ungdomar, ledare, arbetskamrater… alla människor. Samtidigt har man även fått jobba som entreprenör – vi har byggt ständigt, gården är sig inte lik alls. Det har varit mycket arbete, och tidigare byggde man vad verksamheten krävde; nu är det även myndigheter, fackföreningar och miljöskydd som ställer krav – vi får jämka så gott det går.


Vad är utmaningarna, vad har varit svårt?

- Det är främst myndigheternas olika krav, men de sista åren har våra konfirmandgrupper minskat ganska så kraftigt, och det är svårt. Det gäller hela Svenska kyrkan. Jag var nyligen på en  stiftsgårdskonferens och hörde att det är riktigt kärvt på sina håll.


Vad ska man göra åt den saken?

- Allra viktigast är att vi får präster och pedagoger som älskar ungdomsarbete! De som brinner för sitt jobb får fortfarande ganska bra storlek på sina grupper. Det handlar om att hitta rätt folk, det är en ganska samstämmig uppfattning bland alla som funderar kring detta. Det finns många som sitter på ungdomstjänster men som blivit tvingade till det tror jag, som inte brinner för det. Jag är ganska övertygad om det.


Hur ser du på Fredriks förutsättningar att ta vid efter dig?

- De är mycket goda. Han är ung, känner folket som jobbar med konfirmation i vårt stift. Jag är ju helt urbota på allt detta med teknik, haha. Man måste vara ute på nätet och så vidare, där kanske han har andra förutsättningar.


Och framtiden för egen del?

- Jag ska vara hemma. Jag är biodlare, engagerad i idrottsrörelsen, skidåkning och orienteringsklubben i Aneby.

Vi vänder oss till Fredrik Bäckhjem Hellberg, den inkommande föreståndaren. Han är 30 år gammal, prästvigd 2014, och bor med sin fru Jenny och två döttrar i Aneby.


Hur känns det att bli föreståndare på Gransnäs?

- Väldigt spännande! Jag ser fram emot att få börja.


Hur blir det att stiga i Mårtens skor?

- Det känns som en utmaning att ta över efter en så välkänd person som har betytt så mycket för så många ungdomar. Det känns lite nervöst samtidigt som det är en trygghet att ta över efter någon som varit föreståndare i så många år!


Ska du stanna lika länge som han gjort?

- När jag började fundera över att söka tjänsten så var en av tankarna som dök upp att jag kanske inte får chansen igen, för tänk om nästa föreståndare tänker stanna lika länge? Det året fyller jag 62 år (blir 30 till sommaren) och det känns inte aktuellt att gå in i en sådan tjänst så nära pensionen. Vem vet, det kanske blir så länge för mig också. Jag har sagt till styrelsen att jag ämnar stanna i minst 14 år för det tar åtminstone så lång tid innan förändringsarbetet har landat fullt ut.


Blir det förändringar på Gransnäs framöver?

- Grunden kommer bli densamma, men självklart blir det förändringar. Två områden vi kommer att fokusera kring är ungdomarna och miljön. Det låter kanske inte så nytänkande i sig, men det jag tänker mig i ungdomsfrågan är bland annat ett ökat samarbete med distriktsstyrelsen i Svenska Kyrkans Unga där vi kan bjuda in till aktiviteter för alla ungdomar i vårt stift. I miljöfrågan ska vi jobba vidare med miljöcertifieringen och göra vad vi kan för att minska vårt klimatavtryck exempelvis genom att på sikt övergå till så mycket ekologisk mat som möjligt.


Vad är Gransnäs främsta styrka?

- Jag måste lyfta två saker. Det första är miljön - både platsen som sådan men också alla de fantastiska husen, inte minst kapellet och Mårtenshus. Det andra är alla ungdomar som under hela året kommer och arbetar på gården, utan dem skulle det inte fullt ut kännas som en ungdomsgård.


Något annat du vill tillägga?

- Jag är tacksam för förtroendet att ta över stafettpinnen efter Mårten och jag ser fram emot den framtid som vi alla tillsammans ska få möta. Gud är god!


Text: Max Wahlund

Address

Gransnäs Ungdomsgård

Assjö Gransnäs 2

578 93 Aneby

Email post@gransnas.se

Telefon Föreståndare Fredrik Bäckhjem Hellberg
0381-70087 
Gården 0381-70091

© Copyright. All Rights Reserved.

VI SES PÅ GRANSNÄS!

Gransnäs ungdomsgård är en plats där du kan släppa vardagen för att kunna fokusera.

På sommaren finns det underbar natur runt hörnet och på vintern värmer brasan dig. Hitta naturen, andakten och rörelsen på Gransnäs!

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.

Acceptera